Административният съд в София (АССГ) отмени санкцията на Националната агенция за

...
Административният съд в София (АССГ) отмени санкцията на Националната агенция за
Коментари Харесай

Съдът отмени санкцията на НАП за изтичането на лични данни

Административният съд в София (АССГ) анулира глобата на Националната организация за приходите (НАП), която бе наложена поради изтичането на данни преди няколко години. Това оповестиха от съда.

С решение от през днешния ден АССГ анулира постановеното от районния съд преди време. Първата инстанция удостовери наказателно разпореждане от Комисията за отбрана на персоналните данни.

Съдът приключва административнонаказателното произвеждане, откакто делото бе формирано по тъжба на Национална организация за приходите. То бе против санкцията от 5 100 000 лв.. 

Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерска офанзива преди към пет години.

Мотивите на съда са приключване на безспорна погасителна отминалост, която в тази ситуация е четири години и половина. Съдът намира, че обжалваното решение, с което е доказано наказателното разпореждане, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде анулирано. Вместо него, би трябвало да бъде постановено друго, с което да се анулира наказателното разпореждане и приключи административнонаказателното произвеждане.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.

Хакерската офанзива срещу НАП стана през юли 2019 г. Тогава данните на близо пет милиона жители станаха публично притежание. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР